Wednesday, February 25, 2015

Korisni saveti iz prakse fotografa Jelene Babić

djevojacko-vece-fotograf-jelena-babic
Nedavno nam se obratila jedna devojka koja je fotograf i koja se može pohvaliti nešto bogatijim iskustvom kada se radi o devojačkim večerima. Naravno, odmah mi je palo na pamet da bi bilo interesantno
da sa njom malo proćaskam i taj razgovor upotrebim kao još jednu konkretnu pomoć i dam korisne savete svima vama kojima sopstveno ili nečije devojačko veče tek predstoji.

Pričam sa Jelenom Babić iz Prnjavora (BiH), ovo je njena stranica >>> Jelena Babić photography, a uskoro ćete na devojackovece.com imati priliku i da vidite neke večeri sa kojih je Jelena pokupila utiske i zapažanja o kojima pričamo u nastavku. 

Počećemo sa uobičajenim pitanjima tipa - zašto voliš da fotografišeš devojačke večeri, ali doći ćemo i do neprijatnih situacija, prekomerne količine alkohola, stripera... Pa se ti Jelena pripremi, a vi drage čitateljke, pažljivo čitajte. :)
Kad god me neko pozove da mu fotografišem djevojačko veče meni bude baš drago zbog toga što ću baš ja da ovekovječim to specijalno veče, taj poslednji provod mlade kao djevojke. Tada imam priliku upoznati mnogo ljudi i dati sve od sebe da im za uspomenu ostanu dobre fotografije.
Kao što svi znamo, za dobar provod neophodna je dobra energija, vibra ili kako god. Kakva je situacija po tom pitanju ako gledamo samo devojačke večeri? Da li sve devojačke večeri karakteriše neka posebna energija koja ove izlaske razlikuje od redovnih izlazaka u grad?
Zavisi od djevojačkog do djevojačkog, ali povezuje ih to što su djevojke uvek vesele i ludo raspoložene. Svako djevojačko je posebno, mlade su drugačije, nekad su vesele nekad samo plaču od sreće i silnih iznenađenja. Kume stvarno znaju biti vesele i ponekad hiperaktivne da bi sve ispalo kako treba. Ono na šta se ja fokusiram je da sve te trenutke prenesem na fotografiju.
A ako upoređujemo sa redovnim izlaskom, o da! Razlika je ogromna. :D Na djevojačkim su djevojke puno opuštenije, spremnije za zezu i neke lude poduhvate. Pozivanje nepoznatih likova na fotografisanje, poziranje po centru grada i naravno nosanje rekvizita poput određenih vrsta mašni, zečijih ušiju ili brkova na štapiću. Definitivno se djevojačke večeri ne mogu porediti sa standardnim izlascima.
Ako bismo razmatrali sadržaj devojačkih večeri, da li su one onda jako slične međusobno, da li nedostaje originalnosti? Da li sve devojačke večeri karakteriše veća količina alkohola i da li si nekad bila svedok tome da neke devojke pređu granicu pristojnosti?
Na svakom djevojačkom imate par djevojaka koje su stidljive i ne žele da se fotografišu i naravno par opuštenih spremih za fotografisanje i lud provod. Ali ja im skrenem pažnju da ću staviti samo par finih fotografija na svoju fb stranicu i da nemaju brige oko toga ko će vidjeti fotografije. To je ta sličnost po meni koja ih povezuje. :) 
Ne bih rekla da nedostaje originalnosti niti da su peviše slične, krenimo od toga da su neke organizovane u kućnoj varijanti, neke u gradu ili kući počne u gradu završi, tu su tematske djevojačke večeri koje daju beskonačno mogućnosti za originalnost, igrice, pokloni koji nisu samo ono na šta se misli kad se kaže poklon, svašta neočekivano djevojke umeju da smisle...
djavolski-rogovi-detalj-za-djevojacko-vece

orden-detalj-za-djevojacko-vece
Šta je bolje kući ili u gradu... Pa zavisi. Kada se organizuje tematsko djevojačko veče djevojkama uglavnom bude puno prijatnije u kućnoj atmosferi jer su tamo već unaprijed spremile sve potrebno za provod. Mada najviše djevojačkih počne kod nekoga kući, a kasnije se ide u grad. Sve zavisi od osoba, jer nekome provod nije provod ako nije u gradu. :)
tematsko-djevojacko-vece-retro

tematsko-djevojacko-vece-retro

djevojacko-vece-pod-maskama

djevojacko-vece-u-klubu

Takođe, alkohola uvjek ima na djevojačkim večerima ali naravno i bezalkoholnih pića. Rijetko ko tad ne pije, ipak treba često nazdraviti i poželjeti sreću mladoj. :) To je još jedna stvar koja je definitivno zajednička za sve djevojačke večeri. Djevojke sa kojima sam imala priliku da se upoznam, uvijek su bile vesele, sretne i pristojne tako da nekog prekomernog alkoholisanja zaista nije bilo.
Da li je onda bolje fotkati se na početku ili kasnije kad se već malo popije? Da li su, kako veče odmiče, devojke opuštenije i spontanije pa samim tim i bolje ispadaju na fotkama ili je baš bolje to odraditi dok su još na 0% alkohola?
Najbolje je fotografisati kada se atmosfera malo zagrije i kada se djevojke opuste jer se dešava da neko kaže ''sačekaj samo da popijem još koju da se opustim''. :D  A i često se desi da neko nekad i kasni pa ne bude na prvim fotografijama. 
Imaš li neke savete za devojke po pitanju odevanja, šminke, frizure, ili bilo šta što bi mogle da učine kako bi bolje izgledale na fotkama ili imaš neke svoje trikove?
Često se dešava da se kuma ili sestra sjeti organizacije tek par dana prije djevojačke večeri, a to im bude velike greška. Dosta stvari ne stignu uraditi, napraviti ili jednostavno kupiti zbog manjka vremena. Zato je bolje da krenu sa organizacijom 10-ak dana ranije.  
Da bi fotografije na kraju ispale što zanimljivije i devojke bile što zadovoljnije njima (jer nisu sve djevojke opuštene i ne znaju šta da rade sa rukama, nogama ili uopšteno kako da se namjeste) savjetujem kumi ili onome ko me angažuje da spremi neke rekvizite za fotografisanje. Sa nekim luckastim sunčanicama ili šeširićima je odmah lakše. Brkovi na štapićima, veseli rajfovi ili veliki ramovi od slika... Ima mnogo toga što može doći u obzir samo treba malo ranije razmisliti o tome kako bi ostalo vremena da se nabave ili izrade ti detalji.
Ako je u pitanju kućna atmosfera, tražim bijeli zid koji je čist, ako nema, onda zid koji je samo čist. Da nema fotografija, cvijeća, slika i sličnog iz razloga što su djevojačke večeri nekad tematske i odjeća zna biti jako šarena, a i nije fino kad nekome ''viri'' grana od cvijeća iz glave. :)
ram-za-fotografisanje-detalj-za-djevojacko-vece

zanimacije-za-fotografisanje-detalj-za-djevojacko-vece


Da li bi preporučila devojkama da prethodno vežbaju poze?
Uvek kažem djevojkama da nema glupih poza, mogu pozirati kako god one žele. I nema potrebe da budu u strahu da će možda ružno ispasti pa da će to neko kasnije na internetu vidjeti. Ali ako one žele mogu vježbati poze, jer uvjek dobro dođu nove ideje. 
Moram da se nadovežem na ovo kao jedna od predstavnica netalentovanih fotomodela :D jer sad kad razmislim koliko na netu ima primera manekenki, modnih blogerki itd. pa dovoljno je sat vremena proguglati, naći par poza, isprobati ih ispred ogledala i problem rešen. Ovo što nikad sama nisam uradila, predlažem svim devojkama koje imaju isti problem, nemojte kao ja da zaboravite na ovu mogućnost. Znam tačno taj osećaj kad posle vidim fotke i samo mislim - e vid' me al sam stala. :D 

A kakva je situacija sa detaljima i dekoracijom? Da li postoje fotogenični i nefotogenični detalji i da li nešto posebno preferiraš da fotografišeš?
Sve mi je zanimljivo, od dekoracija na čašama pa do uređenja prostora. Volim fotografisati hranu, ukrase, postavku stola, detalje koje djevojke nose itd. jednostavno sve detalje jer iza njih stoji trud djevojaka koje su uložile mnogo ljubavi u pripremu da bi mladu iznenadile.
iznenadjenje-za-buducu-mladu

slatki-sto-za-djevojacko-vece

maska-detalj-za-djevojacko-vece

case-za-djevojacko-vece

hrana-za-djevojacko-vece

hrana-za-djevojacko-vece

poklon-torta-za-djevojacko-vece

detalji-za-djevojacko-vece

detalji-za-djevojacko-vece

detalji-za-djevojacko-vece

detalji-za-djevojacko-vece

detalji-za-djevojacko-vece

torta-za-djevojacko-vece


Da, i iz našeg iskustva mogu reći da se drugarice nekada jako, jako mnogo trude da na što više načina oduševe buduću mladu, to je zaista emotivno čak i za nekoga ko posmatra sa strane, a kamoli za samu mladu. Hajde onda kad smo još kod saveta da vidimo da li možemo devojkama dati još neke nove ideje. 

Da li te je nekad neka ideja koju si prvi put videla na nekoj devojačkoj večeri jako iznenadila?
Video bim je nešto što me iznenadilo. Djevojke su snimile mladoj kratak klip i poželjele na njihov način sretan ulazak u bračne vode. To je bilo stvarno nešto posebno i jako emotivno za djevojke. Bilo mi je drago što baš ja imam čast da fotografišem to djevojačko.
Da li si zapamtila neku zanimljivu igricu sa neke devojačke večeri?
Evo jednog primera: djevojke su prethodno napisale neka smiješna dešavanja na ceduljice i upakovale u ukrasne teglice, a mlada je trebala pogađati čija je koja ceduljica. Bilo je stvarno zabavno.
Da li možeš izdvojiti nešto što ti je posebno zanimljivo ili kao neki izazov u fotografisanju devojačkih večeri? Da li se nekad dese neke neprijatne ili nepredviđene situacije zbog kojih eventualno kod tebe postoji određena trema zbog neizvesnosti da li će sve ići po planu?
Svako djevojačko veče je za mene izazov. Sva ta iznenađenja i cjelokupno slavlje, trenuci poput iznošenja torte i rezmenjivanja poklona. Ti momenti nemaju reprizu i izazov je u tome da svi budu "uhvaćeni". Osmjeh kod mlade kada vidi šta su joj djevojke spremile ili kada dobije neku ludu tortu. Bitno mi je da atmosferu prenesem na fotografiju jer one su nakon proslave najbolja uspomena. 
Osim toga, na svakom djevojačkom bude nekih malih trzavica. Npr. na jednom su rekviziti za fotografisanje bile već pomenute zečije uši. Neki momci su naišli, malo dobacivali, ukrali jedne uši i pobjegli. Djevojka koja je kasnila ostala je bez ušiju. Tako da se može reći da uvjek postoji neka mala neizvjesnost da li će se nešto nepredviđeno desiti pa je samim tim i uzbudljivo.
Haha, oni definitivno nisu imali hrabrosti za "startovanje" pa su morali uraditi bilo šta. Inače, da li u klubovima prilaze momci devojkama koje očigledno proslavljaju devojačko veče?
Baš u ovom prethodnom primeru je bilo jako puno momaka, možda zbog svjetlećih ušiju ili zbog dobre atmosfere. Vjerujem da to koliko će momci prilaziti zavisi od toga koliko djevojke privlače pažnju.
Da li si nekad prisustvovala nekoj devojačkoj večeri koja je bila dosadna?
Nisam, na svakom djevojačkom bude zanimljivio i veselo. Uvijek naučim i vidim nešto novo.
Nedavno nam je na fb stranici uputila molbu za pomoć oko organizacije devojačke večeri jedna "muška kuma". :) Moram to da pomenem jer mi je bilo jako drago što se on zaista potpuno posvetio svim kuminim dužnostima pa i ovom delu, a pored toga super se snašao jer je našao pravu adresu na koju da se obrati. Da li je nekoj devojačkoj večeri koju si fotografisala prisustvovao muškarac u svojstvu muške kume ili nekom drugom svojsvu (pa da odmah upitam i za stripera :D)?
Na jednom djevojačkom, djevojke su bile same neko vrijeme pa su im se kasnije pridružili momci sa momačke večeri. To je jedino koje se izdvaja po tom pitanju. Sa striperom nisam imala čast :D ali bih voljela u budućnosti da fotkam takvo djevojačko veče.
A da li su nekad osim devojaka prisutne neke starije ženske osobe ili je ova proslava rezervisana samo za vršnjakinje?
Da naravno, bilo je slučajeva da na djevojačko dođu i mame i tetke i mogu reći da to ni u kom slučaju ne utiče negativno na raspoloženje, naprotiv. Starije članice ženske ekipe umeju da daju značajan doprinos atmosferi.
E sad kad si ispričala drugim devojkama sve što znaš, interesuje me da li svo ovo iskustvo pomaže tebi da sklopiš sliku kako bi želela da tvoje devojačko veče izgleda? Da li si možda imala priliku da fotkaš neko devojačko koje je bilo takvo da bi ga sebi poželela? 
Ufff teško pitanje. Ja bih od svake djevojačke večeri uzela ponešto za moje. :)
Drage devojke, verujem da ste uživale u mom ćaskanju sa Jelenom kojoj mnogo zahvaljujem i nadam se da ste pronašle nešto korisno za sebe bilo da ste buduća mlada ili organizatorka. :) I naravno, pratite nas na fejsu >>> Devojačko veče & Ženski provod.


No comments:

Post a Comment